MUMYA

Mumya,çeşitli işlemler uygulamak suretiyle çürümesi önlenerek bozulmadan kalması sağlanan cesettir.Mumyalama geleneği çok tanrılı dinlerden kalmadır.İlk örnekler Mısır'da M.Ö. 15 yy'da bulunmuştur.Mısırlılar ölülerinin ruhlarının öteki dünyada dirilip yeniden bedenlerine döneceklerine inanmaktadılar.

Onların inancına göre öteki dünyada dirilmek için mumyalama işlemi gerçekleşmiştir fakat sadece öteki dünya değil bizim için de mısırlılar büyük adımlar atmışlardır.Ne mi?Tıp alanında bu kadar ilerlemenin temelini kim attı sizce?Bir ip ucu verelim,size mumya desem zihninizde birşeyler canlanır mı?Evet mumyalar eczacılık ve tıp alanında ilerlemenin temelini atmıştır.

Mısırlılar,insandan başka kedi köpek gibi hayvanları da mumyaladılar.Şaman geleneklerini sürdüren bir çok toplulukta görülen mumyalama geleneği Afrika'nın kimi yörelerinde bugün de sürdürülmektedir!

Mumyalama nasıl yapılır?

-Mumyalama işlemi için hafif meyilli bir taş kullanılıyor.Ölen kişi buraya yatırılıyor.

-Burun kıkırdağı kırılarak beyn,i burun kanalından çekiliyor.Gözlerin içeriye düşmemesi için yine aynı yoldan keten dolduruluyor.

-Diğer yandan vücudun yanlarından açılan küçük deliklerden dört ayrı organ zarar görmeden çıkarılıyor.

-Vücuttan çıkarılmayan tek organ kalp.Kalp,mahkeme gününde hesap vermek için vücutta kalıyor.

-Diğer organlar yeniden yaşama dönüldüğünde kullanılmak üzere testilere konularak mumyanın yakınına gömülür.

-Mumyalama işlemini yapan kişi çakal maskesi takıyor.Ölü yiyen bir hayvan olan çakal onlar için Mumya Tanrısı konumundadır.

-Mumyalama işlemi kırk gün sürüyor.Bir çok medeniyette çokluk belirtilen ''Kırk'' sayısının Firavunlar içinde önemli olduğu anlaşılıyor.

-Bu işlem esnasında formülü hala gizli bir sıvı etlerin çürümemesi için vücuda sürülüyor.

-En son olarak da vücut ketenle sarılarak sandığın içine konuluyor.

Bu resimde mumyalama işlemini yapan kişinin çakal maskesi taktığını görüyoruz.

             GÜNÜMÜZDE MUMYA

Günümüze kadar gelen mumyalar hala korunmakta,saklanmaktadır.Hatta son zamanlarda bazı gazetelerde ilginç haberler yer almıştır.

 

       Mısırlı Mumyaya check-up

Araştırmacılar,Londra'daki bir üniversite hastanesinde 3 bin yıllık bir mumyanın içinde ne olduğunu görmek için mumyayı tomografi cihazına soktular.Uzmanlar,bugün bile esrarı çözülemeyen mumyalama tekniklerini anlamak amacıyla modern tıp cihazlarının faydalı olacağını umuyor.Mumyalama işine büyük önem veren Mısırlıların mumyalama yönteminde kullandığı ilaçlar bugün bile ayrıntılı olarak bilinemiyor.